Thursday, March 19, 2015

Mẹo Vặt ....

Mẹo để giặt gối và ga giường thật sạch đẹp, thơm mới
Thứ năm, 19 Tháng 3 2015 02:00:00
Bạn hãy đảm đang sở hữu những mẹo hay khi giặt gối và ga giường, cho phòng ngủ luôn thơm mát.
Cách hay để giặt gối và ga giường thật sạch đẹp, thơm mới
Hãy biết cách để giặt gối và ga giường cho phòng ngủ luôn thơm mát.


Qua thời gian gối và ga giường rất dễ bị ngả sang màu ’cháo lòng’ và hầu hết chị em cực kì vất vả để giặt giũ. Rất nhiều gia đình đã sử dụng thuốc tẩy mạnh để đánh bay vết ố vàng nhưng việc này vừa hại da tay, sức khỏe mà còn làm hỏng chất liệu bông mềm mại bên trong.
Thường xuyên làm sạch chăn ga gối đệm là công việc cần thiết để có được không gian nghỉ ngơi sạch sẽ, thơm tho và bảo vệ sức khỏe cho mọi người trong gia đình bạn.
Bạn hãy đảm đang sở hữu những mẹo hay khi giặt gối và ga giường, cho phòng ngủ luôn thơm mát.
Ga giường
Để đảm bảo cho sức khỏe, tốt nhất gia đình nên thay và giặt ga giường một lần một tuần. Do vậy, hãy luôn chắc chắn trong nhà có ít nhất 2 bộ ga mỗi giường. Ngoài ra, sau một thời gian, ga giường cần được làm sạch triệt để để tẩy sạch các vết ố, cũng như vi khuẩn gây hại.
Cách làm:
Nước giặt 1/4 chén bột/nước giặt thông thường 1/4 chén hàn the 1/4 chén baking soda
Nước xả vải 1/2 chén giấm giúp làm mềm và khử mùi 10 giọt tinh dầu hoa trà 5-10 giọt tinh dầu hoa oải hương
Tinh dầy hoa trà và oải hương làm ga giường có mùi thơm dễ chịu giúp an thần, ngủ ngon.
Sau khi giặt ga giường với nước giặt và nước xả vải tự chế, phơi khô dưới nắng mặt trời. Những tia nắng giúp ga giường thơm tho cũng như tiêu diệt nốt những vi khuẩn còn sót lại.
Gối
Ngay cả khi ngủ, cơ thể bạn vẫn tiếp tục tiết mồ hôi. Tùy thuộc vào chất liệu của áo gối và vỏ gối, mồ hôi có thể thấm qua lớp vải hình thành những vệt màu vàng trên ruột gối. Do vậy, gối bông nên được giặt đúng phương pháp một tháng một lần.
Chú ý:
Ruột gối cần phơi khô hoàn toàn trước khi đem vào cất giữ hoặc sử dụng để tránh nấm mốc từ bên trong. Do vậy, dù máy giặt có chế độ sấy thì gia đình cũng nên giặt ruột gối vào những ngày nắng đẹp trời.
Chuẩn bị:
- Nước nóng
- 1 cốc bột giặt
- 1 cốc nước rửa bát
- 1 cốc thuốc tẩy có thành phần tự nhiên, ít Clo
- 1/2 cốc bột hàn the
Thực hiện:
- Kiểm tra nhãn trên ruột gối để xem có thể giặt bằng máy hay không. Nếu phải giặt tay vẫn thực hiện đúng các bước như hướng dẫn.
- Tháo toàn bộ vỏ gối bên ngoài.
- Cài đặt chế độ giặt bằng nước ấm.
- Cho các chất giặt tẩy vào hộp đựng.
- Dựa vào khối lượng giặt cho phép, bạn có thể giặt từ 2 - 3 ruột gối 1 lần. Nhưng tốt nhất nên giặt 2 ruột gối để chúng cọ xát đạt được hiệu quả tốt nhất.
- Bấm nút để khởi động và giặt như bình thường. Khi máy giặt chuyển sang lần xả nước thứ 2thì bấm nút tạm dừng và lật ngược ruột gối để cả hai mặt sạch đều.
- Cuối cùng, sau khi sấy xong thì phơi ruột gối ở nơi khô ráo, có nắng.
Chú ý:
Ruột gối cần phơi khô hoàn toàn trước khi đem vào cất giữ hoặc sử dụng để tránh nấm mốc từ bên trong. Do vậy, dù máy giặt có chế độ sấy thì gia đình cũng nên giặt ruột gối vào những ngày nắng đẹp trời.
Theo xaluan
Cách làm tinh dầu bưởi đơn giản tại nhà
Thứ năm, 19 Tháng 3 2015 11:00:00
Tinh dầu bưởi có rất nhiều tác dụng làm đẹp mà không phải chị em nào cũng biết. Tinh dầu bưởi có tác dụng chống viêm, kháng khuẩn nên có tác dụng chống lão hóa, trị mụn, giảm nếp nhăn,... rất hiệu quả.
3 cách làm tinh dầu bưởi đơn giản tại nhà
Chỉ gạn lấy phần tinh dầu ở bên trên cho vào lọ thủy tinh và bảo quản.

Đặc biệt, khi nói đến công dụng làm đẹp của tinh dầu bưởi không thể không nói đến tác dụng làm đẹp tóc, trị rụng tóc và làm mượt tóc và làm tóc nhanh dài.
Tinh dầu bưởi có nhiều tác dụng làm đẹp như vậy. Tại sao bạn không dự trữ một lọ có sẵn trong nhà để dùng thường xuyên cho vẻ đẹp của mình.
Dưới đây là cách làm tinh dầu bưởi rất đơn giản và giá thành rẻ. Cùng tham khảo và bắt tay vào thử nghiệm ngay nhé!
Cách 1:
Nguyên liệu:
- 1 quả bưởi. Bạn lưu ý là chọn quả còn tươi, vỏ đều màu.
- 1 lọ thủy tinh có nắp đậy
- 1 cốc nước
Cách làm:
- Cắt lớp vỏ mỏng ở bên ngoài có chứa nhiều tinh dầu nhất
- Vắt tinh dầu ở phần vỏ này vào lọ thủy tinh
- Đổ thêm nước gấp khoảng 100 lần lượng tinh dầu vừa có. Đậy nắp và dùng dần.

3 cách làm tinh dầu bưởi đơn giản tại nhà
Cắt lớp vỏ mỏng chứa nhiều tinh dầu nhất ở bên ngoài quả bưởi rồi vắt chúng ra lọ thủy tinh, thêm nước và dùng dần.
Cách 2:
Nguyên liệu:
- 1 quả bưởi tươi
- 1 lọ thủy tinh có nắp
- 1 cái lọ có miệng nhỏ
- 1 cốc nước
Cách làm:
- Cũng cắt lớp vỏ mỏng ở bên ngoài
- Vắt tinh dầu vỏ bưởi vào cái lọ có miệng nhỏ
- Đổ nước vào lọ rồi gạn lấy phần tinh dầu phía trên vào lọ thủy tinh có nắp. Đậy lại và dùng dần.
Cách này khác cách 1 ở chỗ các bạn chỉ lấy phần tinh dầu, không pha với nước như cách 1.

Cách 3:
Nguyên liệu:
- Vỏ bưởi phơi khô
- 1 cái nồi
- 1 cốc nước
Cách làm:
- Cho vỏ bưởi vào nồi, đổ ngập nước rồi đun trên bếp
- Sau 15-20 phút đổ ra pha với nước lạnh để được nước ấm gội đầu rất tốt cho tóc và da đầu.

3 cách làm tinh dầu bưởi đơn giản tại nhà
Đun nước vỏ bưởi để gội đầu, phần tinh dầu sẽ hòa vào nước giúp bạn có mái tóc dày mượt.
Theo xaluan
Mẹo hay khi dùng nước mắm không phải ai cũng biết
Thứ tư, 18 Tháng 3 2015 10:00:00
Việc dùng nước mắm như thế nào cho ngon, cho đúng thì không phải bà nội trợ nào cũng có thể nắm được.
Mẹo hay khi dùng nước mắm không phải ai cũng biết
Nước mắm trong chai màu vàng là dấu hiệu tốt để bạn có thể yên tâm bước đầu.

Nhận biết nước mắm ngon và chất lượng
Như thế nào là một loại nước mắm ngon? Thông thường, khi nhận định về chất lượng của loại thực phẩm này, bạn sẽ dựa vào 3 yếu tố cơ bản, đó là: Màu sắc, độ đạm và mùi vị của nó.
Màu sắc
Sở dĩ nêu ra yếu tố màu sắc đầu tiên bởi đó là điểm mà bạn có thể quan sát nhanh chóng bằng mắt thường. Khi kiểm tra mắm, bạn không nên xem xét trong tình trạng thiếu sáng. Hãy nói với người chủ cửa hàng cho mình mượn chai mắm và soi ra ngoài ánh sáng, sau đó dốc ngược chai xuống, nếu bạn thấy nước trong thì ổn, nếu bạn thấy có cặn xuất hiện thì tuyệt đối không nên mua.
Nước mắm trong chai màu vàng là dấu hiệu tốt để bạn có thể yên tâm bước đầu, nhưng nếu nó có màu khác lạ, chẳng hạn như xanh xám thì bà nội trợ nên cẩn thận bởi có thể nó sẽ không an toàn. Tuy nhiên, cũng không nên nhầm lẫn giữa “màu khác lạ” và màu vàng của nước mắm bị sẫm lại so với lúc mới mua, vì sau khi dùng một thời gian, màu sắc sẫm đi là dấu hiệu tự nhiên của nước mắm truyền thống bạn nhé!
Độ đạm
Hàm lượng đạm là thông tin phản ánh chất lượng của nước mắm và nó luôn luôn nằm trên bao bì của sản phẩm. Đây cũng là một mẹo nhanh chóng để bạn phân biệt nước mắm thật - giả. Một sản phẩm có ghi rõ độ đạm trên nhãn mác chưa hẳn đã là hàng thật, nhưng 1 chai mắm mà ngay đến cả thông số này cũng không có thì chắc chắn là mắm giả hoặc của cơ sở sản xuất kém uy tín và bạn phải tuyệt đối tránh xa.
Dưới đây là thông tin về độ đạm được căn cứ theo Tiêu chuẩn Việt Nam về nước mắm (TCVN 5107:2003) để bạn tham khảo:
Độ đạm >30No: Loại đặc biệt.
Độ đạm >25No: Loại thượng hạng.
Độ đạm >15No: Loại hạng 1.
Độ đạm >10No: Loại hạng 2.
Như vậy, độ đạm càng cao thì càng quyết định chất lượng của mắm, và bạn hoàn toàn có thể “vượt qua” khâu này bằng cách đọc thật kỹ nhãn mác của nhà sản xuất.
Mùi vị
Sau khi đã kiểm tra chất lượng an toàn của chai nước mắm thông qua cách kiểm tra màu sắc và độ đạm thì bước kế tiếp sẽ là mùi vị. Mùi vị không chỉ phản ánh chất lượng mà còn ảnh hưởng trực tiếp đến độ ngon dở của món ăn. Vì thế bà nội trợ đảm đang không nên bỏ qua bước này nhé!
Thông thường, nước mắm ngon thì sẽ mang một mùi vị thơm nhẹ, mặn ngọt hài hoà và bùi bùi. Mùi thơm lừng của mắm sẽ rất đặc trưng, khi nếm mà vị ngọt đậm của nó thấm dần nơi cổ họng và dịu nhẹ thì là mắm ngon. Ngược lại, nếu bạn nếm thử mà thấy mặn chát một cách khó chịu ở đầu lưỡi thì có thể là do độ đạm thấp hoặc sử dụng chất phụ gia không đảm bảo.
Món nào mắm đó
Từ nước mắm nguyên chất đến bát mắm chấm trong mỗi món ăn là cả sự kỳ công và tinh tế của người nội trợ. Về cơ bản, nước mắm cốt ở cả ba miền đều như nhau, nhưng hương vị bát nước chấm của người miền Bắc, miền Trung và miền Nam lại khác biệt rõ rệt.
Mẹo hay khi dùng nước mắm không phải ai cũng biết
Thông thường nước mắm nguyên chất sẽ đuợc pha cùng nước, dấm, đường...
Thông thường nước mắm nguyên chất sẽ đuợc pha cùng nước, dấm, đường... tạo nên vị chua cay mặn ngọt và gia giảm thêm một số gia vị tùy thuộc vào từng món ăn, vừa tạo độ đậm đà vừa phải cho món ăn, vừa có tác dụng làm giảm cảm giác ngấy của dầu mỡ đọng lại trong món ăn.
Cách pha chế nước mắm thành nước chấm lại được các bà nội trợ vận dùng khéo léo và kết hợp tinh tế với từng loại gia vị riêng:
- Với món thịt luộc, cá hấp nên dùng nước mắm nguyên chất, không pha loãng, chỉ cho thêm ớt hoặc hạt tiêu, chanh hay quất.
- Một số món rán như món cá rán, nem rán, bánh cuốn, tôm tẩm bột rán... pha chế nước mắm lại là cả một nghệ thuật.
Trong mỗi món ăn, chúng ta cũng có cách nêm nước mắm khác nhau:
- Trong các món canh, nên nêm nước mắm sau cùng rồi bắc ra ngay.
- Riêng với món thịt kho, nhiều người hay có thói quen dùng nước mắm ướp khi thịt còn sống mà không biết rằng nó sẽ làm cho thịt bị cứng, mất đi vị thơm của miếng thịt. Chỉ nên ướp muối, mì chính... vào thịt rồi kho thịt đến khi gần chín, sau đó mới cho nước mắm vào và đun thêm một lát nữa, lúc này nước mắm sẽ làm tăng vị đậm đà cho món thịt kho.- Đối với món tôm, tép kho cần chú ý tránh dùng nước mắm vì nó sẽ làm mất vị thơm đặc trưng của những loại thực phẩm này.
Theo xaluan

Fish Sauce Taste Test, 13 Brands Compared


Fish Sauce Taste Testing

Fish Sauce, the amber-colored umami Uzzi of Southeast Asian cuisine. We know the magic it holds, but which brand is the best? Is the Vietnamese nuoc mam really superior to Thailand’s nam pla? We tasted 13 different brands of fish sauce, all commercially available in the States. The best was clear and the loser stank.

Fish Sauce, A Primer

Fish sauce is simple: Fish (usually anchovies) mixed with sea salt and fermented for a long period. The resulting liquid, fish sauce. It’s the backbone of Eastern Asian cuisine. The Thai call it nam pla, the Vietnamese, nuoc mam. In the Philippines it’s patis, Korea, aek jeot, and so on. According to Harold McGee, On Food and Cooking, fish fermentation “arose several thousand years ago in the freshwaters of Southwest China and the Mekong River region. It then spread to coastal deltas and was applied to ocean fish.”  McGee goes on to cite the origin of Asian fish sauces as garum, an ancient Roman sauce that “consists of the guts of fish and other parts that would otherwise be considered refuse, so the garum is really the liquor from putrefaction.”, according to the Roman historian, Pliny. It was said that the best garum was made only from mackerel and came from Roman outposts in Spain. As a liquid, it’s value was comparable to the finest perfumes. Fish sauce is believed to be the precursor to soy sauce. McGee states that first foods fermented by the Chinese, fish and meats, were eventually replaced by soy beans in the 2nd century BCE.

The Baseline for Best

The goal of this tasting was to find the brand which possessed the best flavor. Our basis for the “best” tasting fish sauce was as follows:
  • It should taste pure, with fish and sea salt being the only perceivable ingredients
  • Fish should be the dominate flavor, with salt to follow
  • It should taste of fish and the ocean, but not be “fishy” or off-putting
  • It should not taste sweetened; if there is perceivable sweetness it should taste natural and be on the finish
While we considered and documented aroma, it did not factor into our scoring of taste. Regardless, we found that in all cases those brands with an off-putting aroma shared the same taste.

A Collaboration with Three Thousand Acre Kitchen

To do so I recruited my good friend, and fellow food blogger, Jaime Vasquez (pronounced high-may) of Three Thousand Acre Kitchen. We  had a full day of taste testing followed by a night of grilled foods incorporating fish sauce. One of the highlights of that dinner was Jaime’s Vietnamese-style Grilled Pork Balls (follow the link for the recipe) sauced with theVietnamese dipping sauce, Nước chấm.

The Brands Tasted

Fish Sauce Taste Test, 13 Brands Compared to see which is best

The Results:

Red Boat 40°NStarStarStarStarStar
Red Boat 50°NStarStarStarStarStar
New Town 60°NStarStarStarStarHalf Star
TiparosStarStarStarHalf StarNo Star
Shrimp and CrabStarStarStarHalf StarNo Star
Viet Huong Flying LionStarStarStarNo StarNo Star
Flying HorseStarStarStarNo StarNo Star
MegaChef 30°NStarStarStarNo StarNo Star
Huong Vi VietStarStarNo StarNo StarNo Star
Golden BoyStarHalf StarNo StarNo StarNo Star
Three CrabStarNo StarNo StarNo StarNo Star
SquidStarNo StarNo StarNo StarNo Star
Blis (excluded)StarStarStarStarStar

The Methodology

  • All brands were tasted blind
  • 50mL of sauce was poured into identical 100 mL white ramekins, numbered 1 to 13
  • Flavor was scored on a 1 to 5 scale; 1 being worst and 5 being best
  • Perceived sodium level was recorded as LowMedium or High
  • Color and aroma were observed and recorded
  • Rice crackers, water and coffee bean (aroma) were used between each sampling to cleanse the palette
  • Samples were tasted plain
  • Samples that scored above 3 stars were re-tasted plain, with warm rice and as a paste with hard-boiled eggs
  • The three highest scoring sauces were re-tasted plain for a final, closer comparison

The Winner

Red Boat 40°N
Red Boat 40°N
Red Boat 40°N — Phu Quoc, Vietnam — $6.95  (500 mL)
StarStarStarStarStar
Summary:
Red Boat 40°N just happened to be toward the end of all the different sauces we tasted (blind). We both immediately agreed that this was easily the best so far. The taste is fish and salt, with a slightly sweet finish. It was remarked “Now this is what fish sauce should taste like.” There’s currently a lot of buzz around Red Boat. I’ll admit, I was skeptical. In the end Red Boat was the clear winner.
Red Boat was one of the first brands I’ve known to declare Degrees N. (40°N, 50°N, etc.). This is a standard to measure the number of grams of nitrogen per liter of fish sauce, which directly relates to the protein level. According to Red Boat “The highest quality fish sauces are greater than 30°N, with the flavor becoming more rich and complex with larger N designation.”
Tasting Notes:Agreed we both “love this”, “Simple, not complex. Just straight forward”, “an oolong tea aroma”, “fish, but not fishy”, “This smells pure”, “like seared fish”, “I’m on the beach”, “fish is the clear leader here”, “caramelized onions”, “salt is at the front, but fish quickly follows”, “a slightly sweet finish, but natural, not added”, “This is easily the best to far”, “I just want to keep tasting this”.
  • Salt Level: Medium-High
  • Ingredients: Anchovy, Sea Salt
  • Protein: 4g Protein per 1 Tbsp

Recommended

Red Boat 50°N Fish Sauce
Red Boat 50°N
Red Boat 50°N — Phu Quoc, Vietnam — $8.00  (80 mL)
StarStarStarStarStar
Summary:
Red Boat 50°N is Red Boat’s premium brand, it’s what they refer to as their “Phamily Reserve.” It’s excellent, no doubt. But the flavor difference between 50°N and 40°N is minimal. When comparing the high-scoring finalists against each other, it was remarked that the most noticeable difference was that 50°N (identified later) was “a bit saltier”. It was easy to taste that these two were the same brand. While price seems to vary greatly, the 50°N is easily 10x the cost of 40°N. Is it worth that difference in price? We didn’t think so.
Tasting Notes:“Tastes pure and rich”, “mineral flavors”, “this reminds me of excellent capers”, “clearly fish and salt”, “there’s a subtle sweet finish to this”, “love this”, “Smells really pure”, “fresh fish, but not fishy; briny”, “maybe a tiny bit of smoke?”
  • Salt Level: Medium-High
  • Ingredients: Anchovy, Sea Salt
  • Protein: 4g Protein per 1 Tbsp

New Town 60°N Fish Sauce
New Town 60°N
New Town 60°N — Vietnam — $5.95 (500 mL)
StarStarStarStarHalf Star
Summary:
This brand is a mystery. We found it on the shelf of our local Vietnamese super market. It bears the 60°N designation, which is indicative of its nitrogen (protein) level. Is that legitimate? Hard to say. It seems almost all the fish sauce on the market bear claims like “From Phu Quoc” that’s nothing more than deceptive marketing intended to capitalize on the history of high-quality fish sauce from Vietnam’s Phu Quoc island. New Town’s origin is Vietnam; the best fish sauce is arguably from Vietnam. We could not find out anything about the manufacturer or importer. In fact, we couldn’t even find reference to the listed import company in California’s corporation commission. That said, this is really good. A very close second to Red Boat. We felt the umami was most pronounced in this sauce; it had the most round mouth feel. If you can find it, pick it up.
Tasting Notes:“The most assertive so far”, “very good flavor”, “rich and true”, “a slight acidity to it”, “a round mouth feel”, “almost tastes like it has fish oil”, “tastes like caramel”, “umami for days”, “good, fish, salt, simple”
 
  • Salt Level: Medium
  • Ingredients: Fish, Salt, Water
  • Protein: 1g Protein per 1 Tbsp

Best Buy

Tiparos Brand Fish Sauce
Tiparos
Tiparos — Thailand — $1.49 (725 mL)
StarStarStarHalf StarNo Star
Summary:At $1.49, Tiparos is easily the best buy. And aside from the addition of sugar, this does not contain the fructose and hydrolysed B.S. that you’ll find in most of the brands we tasted. With water as the first ingredient, it confirms our “not a lot to this, but not bad” perception; it’s certainly no where near as pure as Red Boat. If using as a part of a recipe, such as in a soup where it’s not the feature, you could use more to make up for it’s “weakness.” It’s likely that you will find Tiparos, alongside the other major brands likeGolden Boy and Three Crabs, at most any place fish sauce is sold. And if faced with that choice Tiparos is easily the best buy—and the better sauce.
Tasting Notes:“Not a lot to this, but not bad”, “there’s fish here, but it’s a little flat”, “salt seems the primary flavor, with fish hard to find”, “the flavor is good, it’s just a bit weak”
  • Salt Level: High
  • Ingredients: Water, Anchovy Extract, Salt, Sugar
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp

Recommended with Reservations

Shrimp and Crab Brand Fish Sauce
Shrimp and Crab Brand
Shrimp & Crab — Thailand — $2.99 (725 mL)
StarStarStarHalf StarNo Star
Summary:The world of fish sauce is filled with small-scale importers trying to capitalize on the success of other major brand names. It would seem that Crab and Shrimp Brand is trying to do just that. Most would mistake this as Viet Huong’sThree Crab brand—I did—due to the intentional similarity in labels. Surprisingly though this scored high in our tasting. Especially surprising as our all of the other brands that contained additive ingredients scored low in our test. It does contain hydrolysed wheat protein, so that should be considered by those avoiding gluten.
Tasting Notes:“This smells a little flat; not bad, but not complex”, “salt is first, followed by fish”, “I really like this. It makes me want to taste it a few more times”, “salt is high, but flavor seems pure and even”, “certainly a sweet finish”, “most UMAMI of the bunch”, “I taste dried chinese plum”, “makes you pucker, but follows with a sweet finish”
  • Salt Level: High
  • Ingredients: Anchovy Extract, Water, Salt, Fructose, Hydrolysed Wheat Protein
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp

Viet Huong Flying Lion
Viet Huong Flying Lion
Viet Huong Flying Lion — Hong Kong —$3.89 (750mL)
StarStarStarNo StarNo Star
Summary:If we could give this a 3 ⅛ stars we would. It just barely creeps into the Recommended with Reservationscategory. Like the popular Three Crabs brand, Flying Lion is a brand manufactured by the Viet Huong company. They also manufacture 1 Crab2 Crab, and 5 Crab brands. But not 4 Crabs? While this is nowhere near as bad as Three Crabs orSquid, we could taste the additives. The flavor is acceptable, but not great. If our recommended brands were not available, Flying Lion would be adequate for dipping sauces, with Tiparos better suited for use as an ingredient.
Tasting Notes:“Very light smell; a bit of musty cardboard”, “not great, but OK”, “tastes a bit like paper”, “if the price is good on this, it could be acceptable”, “I don’t think this tastes pure”
  • Salt Level: Medium
  • Ingredients: Anchovy Extract, Water, Salt, Fructose, Hydrolysed Vegetable Protein
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp  

Not Recommended

Flying Horse Brand Fish Sauce
Flying Horse
Flying Horse — Thailand — $1.29 (750 mL)
StarStarStarNo StarNo Star
Summary:Flying horses and lions, crabs and shrimp. It seems any animal is fair game for marketing fish sauce—except fish. Go figure. Despite the universal appeal of flying horses, this sauce lacks luster. That’s not to say it’s terrible. If forced to choose between Flying Horse and Flying Lion, I’d put my money on the horse. It’s nearly 1/3 the cost and is void of the additives in Flying Lion. The taste is a tossup, however. 
Tasting Notes:“Barnyard aroma; earthy and a little poopy”, “fish not at front”, “onion and soy aromas”, “tastes a little metallic”, “searching for the fish”, “multiple fish, maybe even shellfish flavor”, “possible other ingredients”, mutually agreed this is “not pure”
  • Salt Level: Medium
  • Ingredients: Water, Anchovy Extract, Salt, Sugar
  • Protein: 3g Protein per 1 Tbsp

MegaChef 30°N Brand Fish Sauce
MegaChef 30°N
MegaChef (30°N) — Thailand — $2.95 (700 mL)
StarStarStarNo StarNo Star
Summary:MegaChef makes several different sauces with this being billed as their “Premium” offering for the US. While it is free of the hydrolysed proteins and “other” ingredients commonly found among the major brands, it does have added sugar and fructose. That makes for a cloying sweet sauce. It’s a shame, there seems to be the makings of a good fish sauce here, but the sugar just kills it.
Tasting Notes:“A light aroma, subtle”, “smells of the sea”, “tastes a little flat”, “salt first and very quickly sweet”, “sweetest of bunch”, “tastes a little fake”, “hard to find fish flavor”

  • Salt Level: Medium-High
  • Ingredients: Anchovy, Sea Salt, Sugar, Fructose
  • Protein: 3g Protein per 1 Tbsp

Huong Vi Viet Brand Fish Sauce
Huong Vi Viet
Huong Vi Viet Brand — Vietnam — $2.95 (750 mL)
StarStarNo StarNo StarNo Star
Summary:The color of Huong Vi Viet brand was significantly different from the other brands. It’s “pinkish” and “looks fake” were some of the remarks. Later upon inspecting the label, “caramel color”confirmed our suspicions. The only reason this scored higher than Golden BoyThree Crabs or Squid brands, was that the smell and flavor were not horribly offensive. 
Tasting Notes:“This looks pink and cloudy”, “doesn’t look right”, “smells like paper”, “tastes fake”, “It’s not horrible, but it’s not fish sauce”, “more like vegetables than fish”, “tastes like it has ‘other’ ingredients”
  • Salt Level: Low
  • Ingredients: Anchovy Fish, Salt, Fructose, MSG, Caramel Color, Potassium Sorbate
  • Protein: 1g Protein per 1 Tbsp
Golden Boy Brand Fish Sauce
Golden Boy
Golden Boy — Thailand — $2.49 (725 mL)
StarHalf StarNo StarNo StarNo Star
Summary:There are four major brands that are pervasive in the world of fish sauce: TiparosThree CrabsSquid, and Golden Boy. Because these brands were so easily obtainable, it was important that they were included in our tasting. There’s not a lot to say about this. It just tastes gross. Not as gross as Three Crabs and Squid brands, mind you, but that’s little consolation.
Tasting Notes:“Smells like old musty paper”, this smell is off-putting”, “0ff tasting”, “flat, one-dimensional”, “taste bad, then just disappears”, “not good”
  • Salt Level: High
  • Ingredients: Anchovy Fish, Salt, Sugar
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp

Viet Huong Three Crabs Brand Fish Sauce
Viet Huong Three Crabs
Three Crabs — Hong Kong/Thailand — $2.59 (300 mL)
StarNo StarNo StarNo StarNo Star
Summary:When asked “What fish sauce would you recommend?” a majority of people will tell you Three Crabs—and a good lot of chefs will tell you Three Crabs, and for the life of me, I cannot tell you why. Maybe because it’s the least salty of the bunch? It’s certainly not as assertive as Golden Boy and Squid, but it simply tastes awful. We’ve also often heard it remarked that “I love fish sauce, but it just smells so terrible.” If a majority of people are basing their impression of fish sauce on Three Crabs, I can understand the sentiment. It smells terrible. One of us remarked “It smells like that stuff between your toes.” Fish sauce shouldn’t smell terrible, Red Boat and a few of the other brands tasted here proved that.
Tasting Notes:“Smells like that stuff between your toes”, “smells off, not good”, “smells like musty old books that have molded in an attic”, “bad and fishy taste”, “tastes fake, mass-produced”, “very sweet”, “tastes like paper”, “terrible and flat, this is just bad”
  • Salt Level: Low
  • Ingredients: Anchovy Extract, Salt, Water, Fructose, Hydrolysed Vegetable Protein
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp 

Squid Brand Fish Sauce
Squid Brand
Squid — Thailand — $1.49 (750 mL)
StarNo StarNo StarNo StarNo Star
Summary:It’s a tossup between which was worst: Three Crabs or Squidbrand; we were divided on our interpretation. While Three Crabs easily smelled the worst, it’s possible that Squidtasted worst.

Tasting Notes:“Terrible”, “that same musty old paper smell”, “pungent and off”, “this does not taste good at all”, “tastes like it smells”, “fake, musty old newspapers”, “Ick”, “easily the worst yet”
  • Salt Level: High
  • Ingredients: Fish, Salt, Water
  • Protein: 2g Protein per 1 Tbsp

A Whole Different League

BLiS Barrel-Aged Fish Sauce
Blis Barrel-Aged Fish Sauce
Blis — Phu Quoc, Vietnam / United States — $17.95 (200 mL)
StarStarStarStarStar
It was agreed that this should not be considered among our tasting as it’s a whole different animal. The flavor is something totally different.
Blis (I refuse to type “BLiS”) is a collaboration between Blis and Red Boat. They’ve simply taken Red Boat 40°N and aged it in charred barrels for 7 months. The result is pretty extraordinary. It’s rich, smoky and peaty—and when I say smoky, I mean smoke for days. Like drinking Laphroaig around a campfire while smoking a brisket. I’d use this like you would use Worcestershire sauce. I can see a barrel-aged fish sauce experiment of my own in the future.
Salt Level: Medium — Ingredients: Anchovy, Sea Salt — Protein: 3g Protein per 1 Tbsp

What We Learned

Fish Sauce Taste Test Color Comparrison
Color comparison: New Town 60°N, Red Boat 40°N, Three Crabs
Good fish sauce should be fish and salt, nothing more. While it will smell like fish, it should not stink or smell foul. All of the brands we tasted that smelled off, tasted off. The color should be a dark amber. Our top 4 had nearly identical colors, while the lower scoring were often a pale tea color. It’s widely believed that the best fish sauce comes from Vietnam, and while our sampling is hardly enough to confirm conclusively, our top two do represent this sentiment. Quality fish sauce degrades with time. Much like wine, fish sauce is subject to oxidation. It’s best to refrigerate your fish sauce and use within a year of opening.
There are countless manufactures and importers of fish sauce. Many of the importers are small operations importing what they can get from different family and regional producers. It would be impossible to taste them all. We’ve tried to cover the major brands as well as some of smaller imports.
Next time you’re shopping I’d urge you to read the labels. Check the country of origin, it’s often not what’s represented in the design. But most importantly, check the ingredients. Ideally, you want: fish and salt.

Giúp quần áo thơm tho trong những ngày mưa ẩm
Thứ ba, 17 Tháng 3 2015 22:00:00
Trời mưa, nồm ảnh hưởng đến rất nhiều hoạt động sinh hoạt thường ngày, trong đó bao gồm cả việc khiến quần áo lâu khô, mùi ẩm mốc khó chịu. Dưới đây là một số mẹo giúp quần áo luôn thơm tho, khô ráo trong những ngày ẩm ướt.
Giúp quần áo thơm tho trong ngày mưa ẩm
ảnh minh họa

Sấy đúng cách Khi mưa gió kéo dài hoặc nhà thiếu không gian phơi, trang bị một chiếc máy sấy là điều nên làm. Máy sấy sẽ giúp quần áo khô nhanh chóng dù điều kiện thời tiết mưa gió, ẩm ướt. Tuy nhiên, máy sấy chỉ có tác dụng làm khô quần áo chứ không làm cho quần áo của bạn sạch hơn hay có mùi thơm hơn. 
Phơi đúng kiểu Khi phơi, bạn nên treo quần áo vào mắc để quần áo nhanh khô và có độ phẳng. Trước khi phơi nên lau dây phơi để tránh làm cho quần áo bị dính bẩn và lem sau mỗi trận mưa. Trải rộng bề mặt quần áo cần phơi để khô nhanh hơn. Tránh không nên phơi đêm, vì ban đêm độ ẩm tăng, kể cả bạn đã phơi ở nơi có mái che thì quần áo cũng vẫn có mùi khó chịu, dễ gây các bệnh về da như nấm, hắc lào...
Dùng nước xả vải Tốt nhất bạn nên dùng nước xả vải để quần áo được thơm tho. Dù giặt tay hay giặt máy, quần áo cũng nên ngâm nước xả trong vòng 10 -15 phút để cho mùi hương thấm sâu vào trong từng thớ vải, tránh được những mùi ẩm mốc, khó chịu do các vi khuẩn thường xuất hiện trong mùa mưa gây ra.
Là quần áo trước khi mặc Việc là quần áo sẽ không chỉ giúp trang phục đẹp đẽ, thẳng hơn, mà còn giúp loại bỏ những vi khuẩn còn sót lại trên quần áo và giúp quần áo có mùi thơm hơn, sạch sẽ hơn.
Xử lý mùi hôi bằng rượu Những loại vải dày phổ biến nhất mùa đông như len, dạ, nhung... thường bị hôi khi phơi nhiều ngày trong thời tiết mưa ẩm. Chờ đến khi chúng khô thì mùi hôi vẫn khiến bạn khó lòng có thể mặc được. Để xử lý vấn đề này, bạn cần đến một ít rượu vodka. Đổ một chút rượu vodka vào bình xịt (có thể pha loãng với nước theo tỉ lệ 1:1 nếu mùi hôi không quá nặng) rồi xịt lên quần áo. Rượu vodka có tác dụng khử mùi rất tốt mà không lưu lại mùi rượu trên quần áo. Sau khi xịt, chỉ cần treo khô quần áo ở nơi khô thoáng.
Ngoài ra bạn cũng cần lưu ý: - Không ngâm quần áo trước khi giặt quá 10 phút.
- Không dùng nước nóng để giặt đồ có màu hoặc vải pha nhiều nilon, vải lụa…
- Luôn luôn để xà phòng hoặc chất tẩy thấm đều trên vải.
- Nếu giặt tay, bạn cần giặt thật sạch cho đến khi không nhìn thấy bong bóng xà phòng
- Không được để quần áo dính nước mưa.
- Đừng lười nhác để quần áo chất đống rồi mới giặt, giặt càng sớm khi thay ra, càng giữ được mùi thơm cho quần áo.
Theo xaluan
http://8monngonmoingay.com/cach-nau-xoi-com-bang-noi-com-dien-thom-ngon-dep-mat.html (this page can not copy paste)

No comments:

Post a Comment